Om lokalproducerat garn: HamraGård

För ett par veckor sedan var det dags för årets upplaga av Ull i Kubik. Där samlas ullintresserade från Halland och det är allt från modevisning till föredrag till garn- och ullförsäljning. I år hade evenemanget vuxit så pass, att man inte längre fick plats på Naturum vid Getterön, utan i stället höll man till på muséet på Varbergs fästning.

Något jag tycker är fantastiskt intressant och roligt, det är att lokala ullproducenter får en chans att visa upp sina produkter. Generellt tas alldeles för lite av ullen omhand i Sverige, men det är tydligt att intresse och engagemang utvecklas år från år. Jag har en liten samling av svenska, framför allt halländska, ullgarner, där man i vissa fall kan peka ut till och med vilket får (eller vilken alpacka), som har levererat ullen till just den härva jag håller i handen. Tala om lyx!

Jag tänker i ett par inlägg framöver visa upp en del av mina lyxiga härvor. Först ut är tre härvor från HamraGård strax utanför Åsa i norra Halland.

imagePå gården föder man upp ryafår, vilka ger en glansig, långfibrig ull. Ullen lämnas till Båvens spinnhus, för beredning och spinning, och en del av det växtfärgas på gården innan försäljning. Mina tre härvor är spunna som kamgarn, dvs det är långa fibror som lagts (kammats) parallellt inför spinnandet. Korta fibrer tas bort. Resultatet är ett vackert, glansigt garn som inte känns som om det kommer att stickas nämnvärt i ett färdigt plagg.

Vad det ska bli? Inte en aning. Man behöver definitivt inte veta vad man ska göra av ett vackert garn, när man köper det. Det kan få lov att ligga och bara vara vackert i sig ….

1 tanke kring ”Om lokalproducerat garn: HamraGård

  1. kristina jen

    Åh det ser lækkert ud. Meget interessant er det at ulden er så lokal at man ved hvilket får det kommer fra 🙂
    Glæder mig til de kommende indlæg!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.